Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 – Το γεύμα της Κυριακής (συνταγή)

Σουπιές κρασάτες – προετοιμασία του γεύματος της Κυριακής

(Η συνταγή ακολουθεί)

  • 50 Kg Σουπιές
  • 25 Kg κρεμμύδια ξερά
  • 5  Kg καρότα φρέσκα
  • 4 Kg μπιζέλια
  • 2 λίτρα μαυροδάφνη
  • 1 λίτρο κρασί  μπρούσκο
  • 300 g μέλι
  • 2 λίτρα λάδι
  • 50 Kg ρύζι
  • Σάλτσα ντομάτα, πιπέρι, κανέλα

Αρχιμάγειροι: Δημήτριος Βουγιούκας κ Ηλίας Τρώντζος


ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ
Οι σουπιές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και μαζί με τα μυρωδικά συνθέτουν ένα πιάτο ιδιαίτερης νοστιμιάς και υψηλής διατροφικής αξίας, ιδανικό για τις μέρες της νηστείας!

Υλικά (για 4 μερίδες):
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες (1,4κ όπως αλιεύονται)
4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
2 ή 3 κουταλάκια γλυκού, πελτέ ντομάτας (αραιωμένο στο φλ. χλιαρού νερού)
1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση Μαυροδάφνη), αλλοιώς μπρούσκο
3 ως 5 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι ή 1 κ. γλ. τριμμένο
1/2 κ. γλ. πιπέρι μαύρο ή κόκκους[5-8],
1 φλ. τσαγιού (250 γρμ) ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
αλάτι
1κ του γλυκού μέλι, 1/2κ γλυκού κανέλλα
ρύζι ή τηγανητές πατάτες για να τις σερβίρουμε.
(εάν θέλουμε προσθέτουμε 1,5 φλ. τσαγιού μπιζίλια, καλαμπόκι και κύβους κοκ. πιπεριάς ώστε να δώσουμε χρώμα στο σερβιρισμένο ρύζι. Επίσης αν μας αρέσουν τα πικάντικα, 1/2 κ. γλ. κόκκινο καυτερό πιπέρι)

Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις πλένουμε, πετάμε τα σακουλάκια με το μελάνι, και κρατάμε μόνο ένα.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ώστε να γίνουν διαφανή, ρίχνουμε μετά τις σουπιές ανακατεύουμε μέχρι να φύγει το νερό τους και να σοταριστούν λίγο. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα ή τον συμπυκνωμένο χυμό και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το μέλι και τη κανέλλα που τα βάζουμε όταν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά. (έτσι το μέλι κρατάει τις ωφέλιμες ιδιότητές του, εξισοροπείτε η ιδιόρρυθμη γεύση του μελανιού και η κανέλλα κολλάει στη σάλτσα)
Σιγοβράζουμε 1 έως 1:30′ ώρας να μαλακώσουν οι σουπιές, ανακατεύουμε και βράζουμε το φαγητό μέχρι να τραβήξει τα υγρά του και μελώσει.
Αν θέλουμε τις σερβίρουμε με ρύζι ή τηγανιτές πατάτες.

Καλή μας όρεξη

Δημήτρης Βουγιούκας
ΥΨΙΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
[email protected]


Κοινωνία αγάπης και προσφοράς «Γέροντας Παΐσιος»
Σας καλούμε να μας γνωρίσετε και να συμμετέχετε στις ομάδες εργασίας και προσφοράς.