“Θα είμαι πάντα στη θύρα 4 ως απλός στρατιώτης”

Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο γνωστός ιερέας  παπά-Χρήστος. Μίλησε για το τεράστιο κοινωνικό έργο που κάνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δίχως διακρίσεις.

“..Ξεκινήσαμε στις αρχές του Δεκέμβρη μια απλή χαζή σκέψη να κάνουμε συσσίτια στην περιοχή μας. Αρχικά πιστεύαμε πως θα κάνουμε 30-40 μερίδες όμως δυστυχώς ο αριθμός εκτινάχθηκε. Το στηρίζει ο κόσμος και δεν έχουμε καμία σχέση με χρήματα από κράτος, δήμο, κοινότητες και ούτε από εκκλησία μεταφέρω ούτε μια δεκάρα.  Το στηρίζει πάρα πολύ ο κόσμος και σε είδος και σε εργασία.

Υπάρχουν δεκάδες παιδιά για να καθαρίσουν πράγματα, να ετοιμάσουν πράγματα, να ετοιμάσουν φαγητό και υπήρξε Κυριακή που το φαγητό το έφτιαξαν μαθητές λυκείου. Φτιάξανε ένα απίθανο κοτόπουλο με πατάτες, 230 μερίδες. Γίνεται κανονικό ντελίβερι, ετοιμασμένο, περιποιημένο, το φαγητό τους, το γλυκό τους, της σαλατούλα τους, το αναψυκτικό τους και του τσιπουράκι τους. Ότι χρειαστούν τους το πάμε στο σπίτι. Εθελοντές μαζί με τα παιδιά το πάνε. Ξέρει ο άπορος τι ώρα ακριβώς θα πάει και μας περιμένει στην πόρτα. Μια αγκαλιά εμείς μια αγκαλιά και αυτός.

Βλέπω τα παιδιά έρχονται πολλές φορές δακρυσμένα από τις ευχές που τους λένε όλοι αυτοί που παίρνουν το φαγητό. Όποιος και αν θέλει μπορεί να έρθει. Έχουμε ρούχα, ένα απίθανο κατάστημα, πλυμένα και συμμαζεμένα, κρεμασμένα σαν το καλύτερο κατάστημα στην Τσιμισκή. Όποιος θέλει τα δοκιμάζει και τα παίρνει με τις ευχές μας και την αγάπη μας. Όλα αυτά γίνονται στο Τρίλοφο. Δώσαμε μέσα στον Μάρτιο 2000 παιχνίδια και ρούχα για παιδιά.

..έχουμε κάνει ένα σωματείο “Κοινωνία Αγάπης και προσφοράς – Γέροντας Παίσιος. Το ονομάσαμε με αυτόν τον φανταστικό άνθρωπο.  Όποιος θέλει μπορεί να μπει στο ιντερνέτ και να δει το έργο που έχουμε κάνει. Είναι  gerontaspaisios.gr. Το παίζουμε ανάμεσα στους ΠΑΟΚτσήδες και στην τρέλα μας. Όποιος έρθει μαύρος η άσπρος τον ταΐζουμε. Οι 3.000 που ταΐσαμε είναι Έλληνες από τους 3.500 που ταΐσαμε συνολικά. Ακόμα και άνθρωποι που πριν από 10 χρόνια είχαν τις καλύτερες δουλειές και η εποχή τους έφερε στην εξαθλίωση. Άνθρωποι που μου λένε πάτερ θα κουβαλάω και θα κάνω τα πάντα για να έχω δύο μερίδες φαί για τα παιδιά μου…

Αύριο το πρωί έχουμε ετοιμάσει με τα παιδιά του σχολίου 100 δεματάκια για να πάμε στο Ιπποκράτειο και να δώσουμε δώρα σε όλα τα παιδιά που θεραπεύονται εκεί. Μικρά  και μεγάλα με χρόνιες παθήσεις. Την άλλη βδομάδα θα πάμε ρούχα στις φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ρούχα στις φυλακές Διαβατών, ρούχα και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά στην Δυτική Θεσσαλονίκη, στον Δενδροπόταμο και στους Αμπελοκήπους…

..Η Μηχανιώνα και η Επανομή έχουν απίθανο κόσμο. Στην Μηχανιώνα έχουν την ικανότητα με τα ψάρια και κάθε φορά που ζητάω ψάρια μου δίνουν 50 – 60 και 100 κιλά ψάρια για το συσσίτιο. Είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο. Ζητάς 10 κιλά και σου δίνουν 150. Πηγαίνω στην ιχθυόσκαλα ο ίδιος. Πάω στα χωράφια της Επανομής και μαζεύω λάχανα, πράσα και άλλα.

Το ράσο πάνω και η τρέλα με το αγροτικό. Δεν δουλεύω ούτε ως αρχηγός αλλά είμαστε όλοι μαζί. Πάω πέντε το πρωί προχθές και πήρα χταπόδι από την ιχθυόσκαλα. Τους πάω και μεζέδες. Αν δεν τρελαθούμε δεν πρόκειται να επιβιώσουμε αν δεν αγκαλιαστούμε όλοι μαζί. Δεν θέλω να δουλεύουν οι άλλοι για να φαίνεται πως κάνει ο παπά-Χρήστος συσσίτια. Θέλω να είμαι εγώ πρώτος και να κουβαλάω

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στον ArenaFM