Ο παπα Χρήστος μας στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ” και στο pamesport.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο της εφημερίδας “ΑΓΟΡΑ” στις 29/12/2014 και του pamesport.gr

pamesport.gr

«Ναι, ναι… Το σύνθημα για τον παπά και τον Πειραιά ενοχλεί. Που πιάνει τόπο ο λαός δεν τους ενοχλεί; Οι κακές λέξεις ενοχλούν. Οι κακές πράξεις δεν ενοχλούν;»… Ο παπα Χρήστος Μήτσιος δεν μασά τα λόγια του. «Και δεν τα καταπίνω αμάσητα», λέει στο pamesports.gr. : «Σε εκδρομές μαθητών γίνεται πλάκα με αυτό. Το έχουν τραγουδήσει και Πειραιώτες για εμένα. Δεν εκφράζει κάτι κακό εναντίον της πόλης του Πειραιά. Δεν απευθύνεται στα οικογένειες του. Έχω διαβάσει τον Καραϊσκάκη, δεν έλεγε απλώς τέτοιες λέξεις αλλά πολύ χειρότερα. Για να δούνε ποιοι βάλανε τα στήθια τους μπροστά και έσωσαν τον τόπο…»! Ο συνεπής κι εκδηλωτικός κατά την παρουσία του στη «Θ 4» της Τούμπας «παπα ΠΑΟΚ» – όπως τον …βάπτισαν εκεί – είναι βέρος Ηπειρώτης. Είναι και ιερέας είναι και δάσκαλος. Είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Και το κοινωνικό του έργο στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης είναι συγκλονιστικό. «Οργανώνουμε ένα πολύ μεγάλο συσσίτιο. Την ευθύνη της οργάνωσης φέρει το Σωματείο το οποίο έχουμε φτιάξει ονομάσαμε «Πατέρας Παΐσιος». Προς τιμήν αυτού του καταπληκτικού ανθρώπου. Ο κόσμος μας φέρνει για το συσσίτιο και για την προσφορά στις γύρω περιοχές. Στο συσσίτιο μοιράζουμε και φαγητό που φτιάχνουμε εμείς, γύρω στις 3.000 μερίδες τον μήνα! Έχουμε και μια μπουτίκ ρούχων μέσα από την οποία βγάλαμε ένα κομμάτι με την αγάπη του κόσμου και το στείλαμε στην Σερβία. Κι οι Σέρβοι είναι άνθρωποι αν δεν είναι αδέλφια μας. Εκεί υπάρχει κάτι εξίσου δυναμικό με τον ΠΑΟΚ. Υπάρχει η Παρτιζάν»…

– Στο μπάσκετ πάτε; Ή βλέπετε μόνον ποδόσφαιρο;

Φυσικά. Δεν πάω μόνον στο «Παλάτι» της Τούμπας. Πάω και το «Παλατάκι». Χαρισε δόξα στον ΠΑΟΚ το μπάσκετ..Θυμάμαι όταν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης μεσουρανούσαν. Ήμουν στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» με εκείνο το περίφημο τρίποντο του Πέτζα κόντρα στον Ολυμπιακό. Είναι φοβερό να είσαι σε μια τόσο σκληρή έδρα. Ήταν πολύ μεγάλος παίκτης ο Πέτζα. Είναι τιμή για τον ΠΑΟΚ που ένας παίκτης που βγήκε πρώτος στην Αμερική να έχει κάνει τα πρώτα βήματα του στην ομάδα μας»..

Βοηθήσατε και την ΚΑΕ ΠΑΟΚ;

Είχα μαζέψει τρόφιμα και ρούχα και έψαχνα με ποιόν τρόπο να τα πάω στη Σερβία. Μου είπαν πως τα μάζευε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Χωρίς καν να ειδοποιήσω είδα τις ώρες που μαζεύανε, πήγα στο «Παλατάκι» και ήμασταν τυχεροί γιατί ήταν η ώρα που τελείωσε την προπόνηση ομάδα. Μαζεύτηκαν οι παίκτες, κουβάλησαν και οι ίδιοι ξεφόρτωσαν τα φορτηγά. Ήταν μαζί με τον κόουτς Μαρκόπουλο ήταν ο Σταυρόπουλος. Είδα την συγκίνηση του Γκόραν Βουτσίτσεβιτς που το σχολίασε κιόλας για το πόσο αγαπάνε οι Έλληνες τους Σέρβους. Είναι αλήθεια αυτό και εμείς οι ΠΑΟΚτσήδες ακόμα παραπάνω. Εκεί πέρα υπάρχει η ίδια τρέλα, τα ίδια χρώματα και η ίδια ομάδα. Έκατσε ο Γκόραν Βουτσίσεβιτς από την αρχή μέχρι το τέλος. Έκατσε και μετά και συζητούσαμε για πολύ ώρα…

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου;

Εάν έλεγα ναι, θα έλεγα ψέματα. Δεν χάνω όμως, την πίστη μου στον Έλληνα. Αν και το… παιχνίδι το χάσαμε στην παιδεία. Δεν είχαμε εκπαιδεύσει τον κόσμο να διεκδικεί, να είναι δίκαιος και να έχει αξίες και αρχές. Εάν το κάναμε θα είχαμε φτάσει σε ένα επίπεδο ψηλά και πολιτικά και κοινωνικά. Κρατήσανε τον κόσμο χαμηλά. Τον έφτιαξαν συνένοχο με την φράση: «Μαζί τα φάγαμε». Κάναμε τον Έλληνα συνένοχο επειδή δεν έκοψε απόδειξη του ενός ευρώ;

Άρθρο στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ” 29/12/2014

Φυσικά και δεν είναι συνήθης η εικόνα ενός ιερέα- οπαδού στην Θύρα 4 της Τούμπας. Είναι, μάλιστα, ολότελα ασυνήθης η εικόνα ενός ιερέα “σάρξ εκ της σαρκός” του παραληρούντος πλήους εκεί! Είναι όμως αληθινή.
Δίχως διάθεση απολογίας – και τούτο επειδή δεν αισθάνεται ένοχος – ο Ηπειρώτης παπα Χρήστος Μήτσιος εξηγείται για να μην παρεξηγείται. Και λέει στην “Αγορά”: “Κατ’αρχάς, δηλώνω: ΠΑΟΚ μέχρι το μεδούλι. Δεν το κρύβω. Δεν ειναι αμαρτία. Προς Θεού, δηλαδή. Στην συνέχεια λέγω πώς δεν παρίσταμαι μόνον ως ΠΑΟΚτσής στην Τούμπα. Παρίσταμαι και ως κύρηκας του λόγου του Κυρίου. Εάν ήξεραν πόσα παιδιά – οι 8 στους 10 είναι κάτω των 30 χρόνων – από τη Θύρα 4 έρχονται πλέον στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στον Τρίλοφο… Πόσα συμμετέχουν στην οργάνωση των συσσιτίων … Πόσα εξομολογούνται… Κοινωνούν… Πόσα παολωλότα πρόβατα επιστρέφουν σπίτι τους… θα ήταν και άλλοι ιερείς σαν και εμένα στα γήπεδα!

Πώς σας συμπεριφέονται προσωπικά;

Με λεβεντιά και αληθινό σεβασμό. Αυτά δεν τα εισπ΄ραττω ανάλογα σε άλλου χώρους. Εντός και εκτός γηπέδου. Ιδιαίτερα από εκείνους “στα κασμίρια τους σφιγμένους”.

Ακούτε Στέλιο Καζαντζίδη;

Ακούω οτιδήποτε αναφέρεται σε αδικία και αμαρτία. Σκοπός της ζωής μου είναι το δίκιο και η συγχώρεση. Όπως κηρύττει ο Κύριος.

Τα ζητούν τα παιδιά της Θύρας 4;

Ναι! Και με την καρδιά τους. Όχι με το μυαλό, όπως το πράττουν οι Φαρισαίοι της εποχής μας.
Μάλιστα. Φαρισαίου; στο κατα Ματθαίον Ευαγγέλιον αναφέρεται ότι ο Κϋριος Ιησούς Χριστός είπε: “Ου χρείαν έχουσιν οι ισχύοντες ιατρού, αλλ΄οι κακώς έχοντες”. Έτσι έλυσε την απορία των Φαρισαίων, πώς και γιατί συναναστρέφοταν με αμαρτωλούς.

Και ο παπα Χρήστος “ο παπα ΠΑΟΚ” επονομαζόμενος, επιμένει: “Αυτά τα παιδιά έχουν την ανάγκη ενός καλού λόγου. Ο κακός τους οδήγησε εκεί όπου θεωρούνται απόβλητοι. Λάθος. Μέγα λάθος της κοινωνίας. Τα παιδιά αυτά – για να λέμε την πάσα αλήθεια – ουδεμία ευθύνη φέρουν και για την κρίση στον τόπο μας. Την πληρώνουν, όμως, περισσότερο από όλους. Δεν άρμεξαν αυτά την Ελλάδα. Και όταν τελείωσε το… γάλα, την πέταξαν στον Καιάδα. Η ανεργία και η ανέχεια αδειάζει τις ψυχές τους”.

Και τις εξουσιάζουν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά;

Πολύ σωστά! Το αντίδοτο σε αυτά τα δηλητήρια είναι οι γεμάτες και ζεστές ψυχές. Έχω την συνείδηση μου καθαρή επειδή επιτελώ στη Θύρα 4 την αποστολή μου. Γεμίζω και ζεσταίνω ψυχές με τον λόγο του Κυρίου. Η κοινωνία τους έχει για πέταμα. Τους οδηγεί σε στραβό δρόμο. Αλήτες! Και αν δεν είναι, τους κάνει. Δεν έιπα ότι είναι άγιοι, αλλά .. Δεν δικαούνται να βρούν τον ίσιο δρόμο;

Τραγουδάτε μαζί τους; Φωνάζετε τα συνθήματα τους;

Πάντα. Είμαι κομμάτι τους. Αίμα τους. Όταν βρίζουν, όμως σιωπώ. Προσεύχομαι…

Και στο σύνθημα για τον παπά και τον Πειραία;

Αυτά είναι… χαβαλές της κερκίδας. Γίνοτανι εκατέρωθεν. Μία αστεία ομοιοκαταληξία. Το χιούμορ δεν ανάβει. Σβήνει τα πάθη.

Εσείς τα βοηθάτε στην Τούμπα. Αυτά σας βοηθούν στην εκκλησία;

Δίνουν την μπουκιά από το ξεροκόμματο τους. Στάλα από την γουλιά του γάλατος τους. Από τη δική τους σωτηρία εξαρτάται της κοινωνίας η σωτηρία.

Ο παπα Χρήστος Μήτσιος τυγχάνει άπλετου σεβασμού, και όχι μόνον από τους φίλους του Δικεφάλου του Βορρά. Τον εισπράτει και από παίκτες. Ο Πάμπλο Γκαρσία, προτού αποχωρήσει, τον επισκέφθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. “Με αποχαιρέτησε με δάκρυα. Εϊναι σπάνιος άνθρωπος. Ενέπνεε τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Δεν έγινε ορθή διαχείριση της παρουσίας του. Αδικήθηκε. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αδικία”.
Η φήμη του – είπαμε, η εικόντα του ιερέα ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς της Τούμπας είναι άκρως ασυνήθιστη – έφτασε και στην Τουρκία. Φιλοξενήθηκε από τα θυγατρικά κανάλια εκεί, CNN και FOX. “Μίλησα για την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και, φυσικά τον ΠΑΟΚ. Θυμούνται ακόμα τον αποκλεισμό της Γαλατάσαράι. Και το γκολ του “Μούσλι”, το οποίο πανηγύρισε με το σημαιάκι του κόρνερ”.

Συμφωνείτε με τις συνεχείς επικλήσεις της Παναγίας από τον Άγγελο Αναστασιάδη;

Τον ρωτάτε; Είναι καθαρός και ευθύς. Στο κάτω κάτω της γραφής, είναι δικαίωμα του. Δεν τον σέβονται ούτε καν ως άνθρωπο όσοι διαφωνούν. Πώς να τον σεβαστούν ως βαθιά πιστό;

Εσείς προσεύχεστε για τον ΠΑΟΚ;

Καθημερινά…

Ναι, αλλά θα μπορούσαν να προσεύχονται και άλλοι ιερείς για άλλες ομάδες…

Το κάνουν. Το γνωρίζω. Και είναι καλοί μου φίλοι. Ο ήλιος ανήκει σε όλους!

Πώς βλέπετε τον ΠΑΟΚ;

Έχει ψυχή. Θέλει περισσότερη. Δεν θέλει παικταράδες. Καλά παιδιά θέλει. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα ψυχολογίας. Η Μπαρτσελόνα έκανε ομάδα με καλά παιδιά. Ξεκινώντας από ένα δικό της παιδί: τον Μέσι! Έχω κάρτα μέλους της. Έμεινα δέκα ημέρες στον Κάμπ Νου. Έμαθα πολλά εκεί. Μίλησα με Ροναλντίνιο και Πουγιόλ.

Ζητούν συβμουλές τα παιδιά στη Θύρα 4;

Παντού και πάντα. Τους μιλώ για την αυτοπεποίθηση και τον σεβασμό. Για τις αρχές και τις αξίες της ζωής. Αυτά τα παιδιά είναι που θα τρέξουν πρώτα στον – αχρείαστος να είναι – πόλεμο για την πατρίδα. Την αγαπούν με τον τρόπο τους. Και ας τους αφήνει στο περιθώριο.

Ο παπα Χρήστος Μήτσιος αποτελεί πρότυπο για την ελληνική κοινωνία. Με τροφή ψυχής, αλλά και σώματος.. Με τα συσσίτια και τα κηρύγματα του κρατά ζωντανή τη φλόγα σε πλήθος οικογενειών στη Θεσσαλονίκη. Δίχως βοήθεια. Κυρίως από την Εκκλησία της Ελλάδος. Κάποιοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την κοινωνική δραστηριότητα του. Και δη, την παρουσία του στην Τούμπα. Με άλλα λόγια; Την εμπλοκή του με.. αμαρτωλούς. Με ποιο δικαίωμα όμως;
Λησμονούν .. “ότι τον ήλιον αυτού ανατέλλει επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους”!

ΠΗΓΗ pamesport.gr

Ακολουθήστε την προσπάθεια μας στα κοινωνικά δίκτυα