Διακοπές στην πόλη… με γεμάτο ποτήρι!

Πριν από λίγες μέρες ένα όμορφο βραδάκι βρεθήκαμε με αγαπημένους φίλους στην φιλόξενη βεράντα του π. Χρήστου. Με μπυρίτσες και καλούδια από τα χέρια της κας Μαρίας, με γέλια και πειράγματα και με την απλότητα μιας ανεπιτήδευτης παρέας, περάσαμε μία βραδιά από αυτές που δεν σχεδιάζονται, αλλά απλά συμβαίνουν. Γυρίσαμε ανανεωμένοι με μια γλυκιά αίσθηση ηρεμίας. Αίσθηση διακοπών και χαλάρωσης. Με αφορμή και έναυσμα αυτή την βραδιά άρχισα να σκέφτομαι ότι ήταν ήδη τέλη Ιούλη. Κατακαλόκαιρο! Είχε έρθει λοιπόν η περίοδος των διακοπών και η ερώτηση για τους περισσότερους κάθε χρόνο παρέμενε η ίδια. Φέτος ΠΩΣ! 

Για πολλούς το άκουσμα και μόνο των διακοπών προκαλεί περισσότερο άγχος παρά χαμόγελο. Οι οικονομικές και άλλες συνθήκες έχουν αλλάξει, και αυτό που ίσως κάποτε ήταν μία περίοδος ανεμελιάς καταλήγει να προκαλεί πίεση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το τί είναι διακοπές. Η έννοια και η εικόνα των διακοπών είναι διαφορετική για τον καθένα. Άλλος φαντάζεται εξωτικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και κοκοφοίνικες, άλλος βραδάκια με φίλους και γέλια σε δροσερές βεράντες. Γονείς σκέφτονται τα παιδιά τους να γελούν στις αλάνες με άλλα πιτσιρικάκια, τρέχοντας σαν βολίδες με τα ποδήλατα ορθοπεταλιά. Άλλοι πάλι επιθυμούν εξορμήσεις στο χωριό όπου συναντούν αγαπημένα πρόσωπα στην πλατεία με τον γεροπλάτανο, ενώ οι πιο τολμηροί ελεύθερο κάμπινγκ σε απομονωμένους ορμίσκους υπό το φως των άστρων.

Η ερώτηση ανακύπτει συνεχώς απειλητική. ΠΩΣ; Χρήματα δεν υπάρχουν και πολλοί από τους τυχερούς που έχουν δουλειά δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν ούτε λίγες μέρες ανάπαυλας. Ακόμα και η παραμικρή μετακίνηση μπορεί για κάποιους να είναι απαγορευτική.

Όποια όμως και να είναι η εικόνα για τον καθένα και μόνο η λέξη διακοπές σημαίνει ένα πράγμα. Διακοπή από ότι μας κουράζει και μας πιέζει όλο τον χρόνο… την δουλειά, τις ευθύνες, το άγχος της επιβίωσης, τις υποχρεώσεις των παιδιών, μα κυρίως την διακοπή και αποστασιοποίηση από τον κακό μας εαυτό και τις κακές μας συνήθειες…

Αυτό που ξεχνάμε όλοι διαρκώς, είναι ότι διακοπές είναι περισσότερο ψυχολογική κατάσταση παρά γεωγραφική μετακίνηση. Πόσοι από μας δεν έχουμε ακούσει ανθρώπους σε πανάκριβα ξενοδοχεία να λένε ότι βαρέθηκαν, ζευγάρια να έχουν χωρίσει σε διακοπές και φίλους να γυρνάνε νευριασμένοι. Διακοπές που έχουν ξοδευτεί χωρίς να έχουν προσφέρει στο ελάχιστο, αυτό το οποίο αρχικά είχαν μετ’ επιτάσεως υποσχεθεί. Την ανανέωση και την ανάσα να ξεκινήσει κανείς μία νέα χρονιά ξεκούραστος, με όρεξη και πολύ κουράγιο. Πόσο πολύ άλλωστε όλοι το χρειαζόμαστε!

Με αυτά στο μυαλό, λοιπόν, ας σκεφτούμε λίγο διαφορετικά αυτή την ιδιαίτερη περίοδο. Διακοπές σε ότι μας προκαλεί πίεση, αλλάζοντας απλά την καθημερινότητα μας. Τις συνήθειες μας. Διακοπές από την απαισιοδοξία των ημερών κόντρα στους καιρούς. Ένα μπανάκι με αγαπημένους σε κοντινή ακρογιαλιά με καφεδάκι και τοστάκι από το σπίτι. Μία ανάσα κάτω από τον καυτό ήλιο, όπου για λίγα πολύτιμα λεπτά αδειάζει το μυαλό από τις σκέψεις. Μια ποδηλατάδα με τα παιδιά μας. Ένα ουζάκι στο μπαλκόνι με λίγους καλούς φίλους ή με τον γείτονα που μπορεί να μην είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα. Το διάβασμα ενός όμορφου βιβλίου που είχαμε αφήσει καιρό δίπλα στο κομοδίνο και έχει πια γεμίσει σκόνη. Μία βολτίτσα στην παραλία με ένα παγωτό χωνάκι στο χέρι και την αύρα να χαϊδεύει το πρόσωπο χέρι-χέρι με τον καλό μας. Και πολλά-πολλά ακόμα…..

Ας κλείσουμε την τηλεόραση και ας κολλήσουμε έστω για φέτος πάνω της μία αφίσα με εξωτικά μέρη! Ας αγκαλιαστούμε ξανά και ας ενωθούμε να νιώσουμε αυτό που είναι πραγματικά οι διακοπές. Η παρέα, το γέλιο, η χαρά των παιδιών, το μοίρασμα. Όλα αυτά μπορούμε να τα βιώσουμε παντού. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ένα νέο είδος διακοπών με ανοικτή καρδιά και αισιοδοξία. Γεμίζοντας, λοιπόν, με αποφασιστικότητα το ποτηράκι μας λίγο ουζάκι ή παγωμένη μπυρίτσα, λίγες ελίτσες και παρέα με αγαπημένους φίλους, ίσως… ίσως… να γίνει η αρχή και να ξεκινήσουμε έτσι να βλέπουμε γεμάτο και το «ποτήρι» των διακοπών μας.

Όλες οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες μπορεί να μην είναι επιλογή μας, αλλά το πώς θα επιλέξουμε να δούμε τις καταστάσεις είναι αποκλειστικά δική μας επιλογή. Και είμαι σίγουρη ότι αυτές οι διακοπές δεν θα στερούνται τίποτα από αυτές τις χλιδάτες διακοπές, των περιοδικών, αφού θα είναι γεμάτες ουσία, αγάπη, καινούργιες εικόνες και κυρίως ανθρώπους με χαρά και χαμόγελο που θα μοιραστούν μαζί μας τις στιγμές.

Άλλωστε ως γνωστόν οι Έλληνες δεν μασάμε από δυσκολίες! Διακοπές στην πόλη λοιπόν, διακοπές πάνω από όλα στην ψυχή….

Άρθρο: Σοφία Τσοπάνη-Αδάμου

Ακολουθήστε την προσπάθεια μας στα κοινωνικά δίκτυα

 http://www.facebook.com/gerontaspaisios.gr
 http://twitter.com/paisios_gr
 http://www.youtube.com/gerontaspaisiosGR
 http://plus.google.com/+GerontaspaisiosGr/

Ηλεκτρονική επικοινωνία
 [email protected]