Ο Παπά-ΠΑΟΚ εξομολογεί τους «αλήτες» των Γηπέδων (Μέρος Α’)

Ο παπάς του ΠΑΟΚ, των «φευγάτων»

Μέσα στον Χριστό είναι όλα τα προβλήματα λυμένα, διότι η αγάπη του Χριστού μας διαλύει όλα τα «προβλήματα» αναφέρει ο Άγιος Παΐσιος για την αρετή της αγάπης. Τα λόγια του Αγίου γίνονται πράξη στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης με εμπνευστή τον π. Χρήστο Μήτσιο (29 χρόνια εκπαιδευτικός και 16 κληρικός). Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Κοινωνία Αγάπης και Προσφοράς – Γέροντας Παΐσιος» δημιουργήθηκε έπειτα από ένα project που κλήθηκε να οργανώσει ο παπά – Χρήστος με τους μαθητές του στο σχολείο όπου δίδασκε. Θεματολογία του ήταν η κρίση των ημερών, το πώς και το γιατί φτάσαμε σε αυτήν.

Η ιδέα ενθουσίασε τα παιδιά και πολύ γρήγορα έγινε πράξη. Οι μαθητές μαγείρεψαν για τους απόρους της περιοχής. Δύο φορές την εβδομάδα τα παιδιά μοίραζαν 20-30 μερίδες φαγητού. Σύντομα έφτασαν τις διπλάσιες και τις τριπλάσιες, με αποτέλεσμα να γίνει πράξη το Σωματείο «Γέροντας Παΐσιος». Η ονοματοδοσία του έγινε από τα ίδια τα παιδιά, έπειτα από ψηφοφορία, όπου επικράτησε το όνομα του Αγίου συγκεντρώνοντας το 90% των επιλογών τους. Αυτή τη στιγμή, η «Κοινωνία Αγάπης και Προσφοράς – Γέροντας Παΐσιος» συντηρεί δύο συσσίτια – ένα στον Τρίλοφο και ένα στην Περαία- δύο Κοινωνικά Παντοπωλεία, δύο χώρους – τράπεζες ρούχων και παιχνιδιών, καθώς και μία δανειστική βιβλιοθήκη.

1.000 Εθελοντές

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εθελοντές της προσπάθειας ξεπερνούν τους 1.000 και φυσικά είναι εντυπωσιακό το γεγονός οίτ αυτή δεν στηρίζεται ούτε σε λεφτά της εκκλησίας, ούτε σε κρατικές ή ιδιωτικές επιχορηγήσεις. «Στον ναό όπου είμαι εφημέριος δεν είμαι ούτε καν προϊστάμενος του φιλοπτώχου ή της εκκλησίας, ώστε να μην υπάρχει κανένας που να σκεφτεί ότι κάποια χρήματα μπορεί να διοχετεύονται στο δίκτυο μας. Στηριζόμαστε απόλυτα στον εθελοντισμό, γιατί αυτό σημαίνει κοινωνική προσφορά» λέει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο παπά Χρήστος.

Πρόσφατα ένα όνειρο του έγινε πραγματικότητα, μια και ξεκίνησε τη λειτουργία το Κοινωνικό Ιατρείο στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, ενώ σύντομα θα λειτουργεί και άλλο ένα, στην Περαία. «Το Κοινωνικό Ιατρείο μας στοίχισε περίπου 50.000 ευρώ, από τα οποία εμείς πληρώσαμε περίπου 2.000.» αναφέρει ο παπά Χρήστος και προσθέτει: «Όλα έγιναν δωρεάν, ακόμα και η ανακαίνιση του χώρου, ο οποίος ήταν ένα ερείπιο. Μας έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι, μόλις ανακοινώσαμε τη λειτουργία του, η λίστα των γιατρών όλων των ειδικοτήτων έχει ξεπεράσει τα 30 άτομα. Το ιατρείο λειτουργεί καθημερινά και απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ανάγκη, αρκεί να προσκομίσουν τα ανάλογα δικαιολογητικά, να έχουν χαμηλό εισόδημα και να είναι ανασφάλιστοι. Λαμβάνουν κάρτα υγείας και έπειτα μπορούν να εξεταστούν ανά πάσα στιγμή» τονίζει.

Τα μελλοντικά σχέδια του παπά Χρήστου ξεπερνούν τα όρια της Θεσσαλονίκης, μια και σκοπός του είναι να επεκτείνει το δίκτυο προσφοράς και στην Αθήνα, όπου θα οργανώσει αντίστοιχες δομές.

Ο πατήρ Χρήστος αυτόν τον καιρό βρέθηκε στα σύνορα προκειμένου να συμπαρασταθεί στου Σύριους πρόσφυγες, που σφυροκοπούνται ζώντας την τραγωδία της προσφυγιάς και της απώλειας τόσο των συγγενικών τους προσώπων όσο και της πατρίδας τους, προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα τακτικά επισκέπτεται τα σωφρονιστικά ιδρύματα Κασσάνδρας και Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας έναν μεγάλο αγώνα, ώστε να συλλέξει, με την βοήθεια εθελοντών , από την ψαραγορά και τη λαχαναγορά τα τρόφιμα που πετιούνται, ώστε να προσφερθούν σε όσους συνανθρώπους μας δοκιμάζονται από τις δυσκολίες της ζωής.

 

Οι «Αλήτες» των γηπέδων έρχονται για εξομολόγηση

Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός ταλαιπωρείται και δοκιμάζεται στις μέρες μας, «πληρώνουμε την υποκρισία που μας χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια», σχολιάζει ο παπά Χρήστος. «Ήμασταν όλοι δήθεν» υποστηρίζει, «από αυτούς που έλεγαν ότι αγαπούσαν την πατρίδα, αυτούς που αγαπούσαν τον Χριστό, αυτούς που αγαπούσαν την κοινωνία, την οικογένειαΞεσκεπάστηκαν οι δήθεν πολιτικοί μας και δυστυχώς ξεσκεπάστηκαν και οι «εκκλησιαστικοί».

Το στοίχημα με την Εκκλησία και τον εκκλησιαστικό χώρο είναι να γίνεται και το έργο χωρίς χρήματα. Χαίρομαι που εμείς δηλώνουμε δυνατά προς όλους ότι δεν θέλουμε προσφορά, θέλουμε τα μεταχειρισμένα πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται, τα οποία εμείς τα κάνουμε χρήσιμα».

Στο ημίχρονο

«Στο ημίχρονο ενός αγώνα μπορεί να σου εξομολογηθούν στο αυτί 10-20 παιδιά όλες τις αμαρτίες τους, ενώ δίπλα καίγονται οι κερκίδες. Θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή βρίσκομαι στον παράδεισο.

Ένας τρίτος μπορεί να το χαρακτηρίσει όπως θέλει – και ίσως έχει δίκιο. Για μένα όμως είναι κάτι που με πάει σε άλλη γη και άλλον πλανήτη. Ένα παιδί τόσο «φευγάτο», τόσο παραπεταμένο, τόσο χαρακτηρισμένο ως τίποτα από την κοινωνίας έχει εκείνη την ώρα αγκαλιάσει τον παπά του και του εξομολογείται».

Σίγουρα το μέλλον του ΠΑΟΚ είναι κάτι που προβληματίζει έναν φίλαθλο όπως ο π. Χρήστος, ο οποίος θεωρεί την απόκτηση του Μπερμπάτοφ (τη νέα σπουδαία μεταγραφή της ομάδας του) μεγάλη επιτυχία, καθώς, όπως λέει, είναι «ένας από τους δέκα καλύτερους της Ευρώπης».

«Είναι κάτι όμορφο», αναφέρει μέσα στα προβλήματα και στις δυσκολίες λίγο να χαρούμε. Λίγο χαζή χαρά, αλλά όμορφη».

Συνεχίζεται στο μέρος Β’ που ακολουθεί..

Δημοσιευμένο στο τέυχος της 7ης Οκτωβρίου 2015 στην Ορθόδοξη Αλήθεια