Σκηνή Μυστικού Δείπνου

Μπαίνοντας στον Ιερό Ναό, στον Οίκο του Θεού, πολλές φορές ταξιδεύω όταν βλέπω τη σκηνή του Μυστικού Δείπνου και αναρωτιέμαι τι μήνυμα μπορεί να μας δώσει. Το συγκεκριμένο άρθρο θέλω να το αφιερώσω στην εικόνα του Μυστικού Δείπνου, μιας και έφτασε η Μεγάλη Εβδομάδα.

Μια εικόνα που φέρνουμε διαρκώς στη μνήμη μας, όταν τελείται η θεία Λειτουργία. Τη βλέπουμε άλλωστε συνήθως πάνω από την Ωραία Πύλη για να μας θυμίζει εκείνο που έγινε το βράδυ της Μ. Πέμπτης και αυτό που τελεσιουργείται τώρα.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το δείπνο που είχε ο Κύριος με τους μαθητές του δεν ήταν προκαταβολικά αυτό που θα έτρωγαν οι Ιουδαίοι το επόμενο βράδυ, ήταν το αντίτυπο του, το προεικόνισμα και το σύμβολό του. Ο Κύριος προτού μοιράσει τον άρτο στους μαθητές τον ευλόγησε. Αυτό σημαίνει πως τον μετέβαλε σε Σώμα του. Το ίδιο έγινε και με τον οίνο, μεταβλήθηκε κι αυτός σε Αίμα Κυρίου. Η μεταβολή αυτή είναι η θυσία που έγινε πριν από τη Σταύρωσή Του. Όπως λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος “Και σταυρώνεται βέβαια σύμφωνα με το τυπικό ο Χριστός, θυσιαζόμενος με το μαχαίρι της ιερατικής ευχής”.

Εκτός από την ευλογία για τον καθαγιασμό του άρτου και του οίνου, έχουμε και την ευχαριστήρια προσευχή που χρησιμοποιεί η Εκκλησία για τον ίδιο σκοπό. Από αυτή το μυστήριο πήρε και το κύριο όνομά του ”Θεία Λειτουργία”. Καθώς, ονομάζεται ”Θεία Κοινωνία” γιατί κοινωνούμε τον Χριστό και μετέχουμε στη σάρκα του και στη Θεοτητά του και ”Θεία Μετάληψη”, γιατί μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Επομένως, μ’ αυτό τον τρόπο θυμόμαστε όλη τη ζωή του Κυρίου, από τη Γέννησή Του, μέχρι και την Ανάστασή Του.

Καλές Γιορτές!

Με εκτίμηση,

Φοιτήτρια Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης