Ο δεσπότης Κένυας μας τίμησε στο συσσίτιό μας.

Ο υπέροχος επίσκοπος Νιέρι και Κένυας Νεόφυτος επισκέφτηκε όλους τους χώρους του Σωματείου μας (το συσσίτιο, το κοινωνικό ιατρείο και το παράρτημά μας στην Περαία). Του έκανε εντύπωση η περιποίηση, ο εξοπλισμός και η καθαριότητα των χώρων.

Του έγινε αναλυτική ενημέρωση για το έργο που γίνεται σε κάθε τομέα. Ιδιαίτερα ρώτησε να μάθει για το εργαστήρι ψυχικής ισορροπίας. Έμεινε πολύ ενθουσιασμένος με τον αριθμό των εθελοντών που του είπαμε ότι ξεπερνάει τους 1000. Το μεσημέρι έφαγε στο σπίτι του παπα-Χρήστου με την οικογένειά του και τους φίλους του. Εκεί συζητήσαμε για πολλά θέματα. Του υποσχεθήκαμε ότι θα βοηθήσουμε το έργο της Μητρόπολής του κι αυτό που λέμε εξωτερική ιεραποστολή με όλες μας τις δυνάμεις. Ό,τι χρειαστεί σε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα, ρούχα, παιδικά παιχνίδια, σχολικά και εκκλησιαστικά είδη θα είμαστε εκεί. Του υποσχεθήκαμε ακόμη ότι θα του εξοπλίσουμε βιβλιοθήκες για τους εκατοντάδες μαθητές των ορφανοτροφείων του. Όπως μας είπε ο ίδιος άμεση ανάγκη είναι να εξασφαλίσει για τους ιερείς του από μία μηχανή μικρού κυβισμού στον καθένα για να μετακινούνται στις πολύ μεγάλες αποστάσεις από περιοχή σε περιοχή που τώρα τις διανύουν με τα πόδια ατελείωτες ώρες στη ζούγκλα και στην έρημο. Αισθανθήκαμε ότι υιοθετήσαμε την επισκοπή Κένυας και Νιέρι και γίναμε φίλοι με τον επίσκοπο Νεόφυτο.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που μπορεί να συναντηθείς με κάποιον που να είναι κάτι πολύ σπάνιο, μοναδικό, υπέροχο και ιδιαίτερα ιδιαίτερο. Επίσκοπος Νιέρι και όρους Κένυας Νεόφυτος. Άνθρωπος που σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό. Η απλότητά του, η αγάπη του, η πνευματικότητά του αλλά πάνω από όλα το υπέροχο χαμόγελό του σε κάνουν να νιώθεις πολύ τυχερός που τον συνάντησες. Ήρθε, λειτούργησε στον ναό του Αγίου Αθανασίου στον Τρίλοφο και τελειώνοντας το είπαν όλοι: «Αυτοί είναι ιερωμένοι και επίσκοποι που ξέρουν πολύ καλά ποιον Θεό υπηρετούν και τι ζητάνε η εκκλησία και ο λαός από αυτούς. Και φαίνεται ότι το προσφέρουν με όλη την καρδιά τους». Το κήρυγμά του απλό και δυνατό μαζί, ανθρώπινο και βαθύτατα θεολογικό. «Δεν έχω σπίτι δικό μου ούτε επισκοπείο αλλά ούτε και μητροπολιτικό ναό. Οι εκκλησίες οι περισσότερες είναι φτιαγμένες από καλαμιές». Διηγήθηκε τη ζωή του και το πώς παλεύουν οι 45 ιερείς που λειτουργούν στην περιφέρειά του. «Δυο και τρεις ώρες με τα πόδια αλλά μερικές φορές έξι και εφτά ώρες περπατώντας μέσα στη ζούγκλα ή σε κομμάτια της ερήμου στους 50 και 55 βαθμούς για να φτάσουν στον τόπο της θείας Λειτουργίας». «Κάποια στιγμή, ανέφερε ο δεσπότης μου ζήτησε ένα κορίτσι αν έχω λίγο νερό να του δώσω, γιατί είχε 5 μέρες να βρει νερό. Έβλεπα στα μάτια της το πόσο ανάγκη το είχε. Έψαξα αλλά δεν είχα κι εγώ καθόλου νερό. Έφυγε δακρυσμένη κι εγώ έκλαιγα όλη τη νύχτα. Εκεί πεθαίνει πολύς κόσμος γιατί λείπει το νερό, το ψωμί και τα φάρμακα». Μας θύμισε ότι έρχεται να ξεπληρώσει την αγάπη που είχε δείξει η ενορία στον τωρινό συνεργάτη του πατέρα Κοσμά Τσερόκε που χρημάτισε πριν από λίγα χρόνια συνεργάτης και νεωκόρος της ενορίας μας, ο γνωστός και αγαπητός σε όλους μας John με τη γυναίκα του Νατάσα, τα παιδιά του Ιωσήφ και Μάξιμο και τον μικρό Λουκά. Τα αρχιερατικά του δεσπότη ήταν όλα κι όλα ένα μπογαλάκι, μια στολή απλή και απέριττη. Όλοι φύγαμε γεμάτοι απ’ την απλότητα που λειτούργησε και τον υπέροχο λόγο του. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε πόσο τέλεια κατείχε την ελληνική γλώσσα.

Όλοι μαζί πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους.


Ακολουθήστε την προσπάθεια μας στα κοινωνικά δίκτυα

http://www.facebook.com/gerontaspaisios.gr
http://twitter.com/paisios_gr
http://www.youtube.com/gerontaspaisiosGR
http://plus.google.com/+GerontaspaisiosGr/

Ηλεκτρονική επικοινωνία
[email protected]