Εξοχή

Στις 23 Ιουλίου μία τρελή παρέα κατάφερε να φτάσει σ’ένα μικρό και παντελώς άσημο χωριό στα βόρεια του νομού Ιωαννίνων, στην Εξοχή Κονίτσης.

Πολλές εκπλήξεις μας περίμεναν. Πρώτα ο δύσκολος δρόμος που το τεράστιο λεωφορείο μας πολύ δύσκολα περνούσε.Όμως αν έχεις τον Γιάννη οδηγό όλα γίνονται. Το τοπίο πανέμορφο και καταπράσινο με δέντρα πανύψηλα και δάσος πυκνό και αδιαπέραστο.

Στην άκρη του χωριού φτάσαμε σε ένα σπιτάκι που φαίνονταν κλειστό εδώ και πολλά χρόνια. Τα μάτια του παπα-Χρήστου γέμισαν δάκρυα αλλά κι έλαμπαν μαζί. Με φωνή τρεμάμενη μας είπε: «Αυτό είναι το πατρικό μου σπίτι. Εδώ ήταν το δωμάτιό μου, εδώ το αλώνι μας, ο στάβλος με τα άλογά μας, το μαντρί με τις κατσίκες, τα χωράφια μας, οι κήποι που φυτεύαμε τα κηπευτικά μας».

Πήγαμε στο σχολείο, στην εκκλησία, στο γήπεδο του χωριού, στο χώρο που έβγαζαν τα τσίπουρα και περπατήσαμε στα στενά του δρομάκια. Έλεγε, έλεγε, έλεγε και δεν σταμάταγε. Παντού διηγήσεις από τα πρώτα χρονια της ζωής του μέχρι που εγκατέλειψαν το χωριό για να κατεβούν οριστικά και μόνιμα στην ΄Κόνιτσα και να φτιάξουν το καινούριο τους σπιτικό που το επισκεφθήκαμε τη δεύτερα μέρα της εκδρομής μας. Είχε τελειώσει όπως είπε την Γ’ Γυμνασίου όταν έφυγε από αυτό το χωριό. Σήμερα η Εξοχή έχει δεν έχει 15 κατοίκους. Όταν ο παπα-Χρήστος ήταν στο Δημοτικό είχε 40 μαθητές και περίπου 200 κατοίκους.

Όλοι κουβεντιάζαμε μεταξύ μας πόσο υπέροχη είναι η επαρχία και τα χωριά μας. Το ζύμωμα της ψυχής και του χαρακτήρα σε τέτοια μέρη, σε τέτοια φύση με τις δυσκολίες αλλά και τις άλλου τύπου χαρές εκεί στο γνήσιο περιβάλλον μπορούν να βγάλουν ψυχές και καρδιές σαν του παπα-Χρήστου. Το άγχος της πόλης αλέθει και φθείρει την ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων. Ο παπα-Χρήστος ζυμώθηκε και χτίστηκε από μια υπέροχη γιαγιά, μοναδική και σπάνια στο ανθρώπινο είδος.


Ακολουθήστε την προσπάθεια μας στα κοινωνικά δίκτυα

http://www.facebook.com/gerontaspaisios.gr
http://twitter.com/paisios_gr
http://www.youtube.com/gerontaspaisiosGR
http://plus.google.com/+GerontaspaisiosGr/

Ηλεκτρονική επικοινωνία
[email protected]