Εκδρομή στα μοναστήρια της Χαλκιδικής (5/9/2016)

Στις 5 Σεπτεμβρίου ήμασταν πάλι σε εκδρομή. Συνδυάσαμε όπως το κάνουμε πάντα «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Επισκεφθήκαμε δύο μοναστήρια στη Χαλκιδική.

Αυτά τα δύο μοναστήρια τα έχτισε και τα οργάνωσε πνευματικά ο παπούλης μας, ο γέροντας Παΐσιος. Του Αγίου Αρσενίου κοντά στην Ορμύλια και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Μεταμόρφωση. Το πρώτο είναι το μοναστήρι, στο οποίο στις 18 Αυγούστου 1999, ο παπα-Χρήστος χειροτονήθηκε ιερέας. Η συγκίνησή του φάνηκε στα μάτια του και στη φωνή του όταν μας διηγήθηκε τα γεγονότα. Από το πρώτο μοναστήρι μέχρι να πάμε στο δεύτερο είχαμε λίγη ώρα στη διάθεσή μας και ήταν ευκαιρία να απολαύσουμε έναν καφέ δίπλα στη θάλασσα στο χωριό Μεταμόρφωση.

Στις 3.00 μ.μ φτάσαμε στο δεύτερο μοναστήρι. Είναι πανέμορφο μέσα στις ελιές. Μας υποδέχτηκαν οι μοναχές με ένα ζεστό χαμόγελο. Πήγαμε κατευθείαν στον ναό και ψάλλαμε όλοι μαζί τον παρακλητικό κανόνα στον Άγιο Παΐσιο. Μέσα σ’ ένα χώρο τόσο αγιασμένο και χωρίς καθόλου ηλεκτρικό φως αισθάνεσαι ότι έχεις φτάσει κοντά στον παράδεισο. Στο τέλος, τα λόγια του παπα-Χρήστου μας έκαναν όλους να δακρύσουμε. Πήγαμε στο αρχονταρίκι κι εκεί απολαύσαμε καλογερική φιλοξενία αγάπης. Καφέ, λουκούμι, τσίπουρο και κρύο νερό. Η κουβέντα μας με τις μοναχές όμορφη και ανθρώπινη. Αυτό το μοναστήρι σε κερδίζει σε όλα τα επίπεδα. Φαίνεται καθαρά ότι ο γερο-Παΐσιος έκανε και κάνει «καλή δουλειά».

Καθίσαμε περισσότερες από δύο ώρες και αναχωρήσαμε για Πολύγυρο κι από κει για Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής. Σε ένα υπέροχο κέντρο, εκεί που βρίσκεται και ο ομώνυμος ιερός ναός που έδωσε και το όνομα στο χωριό, κάτω από πανύψηλα πλατάνια απολαύσαμε το φημισμένο μενού της περιοχής, το σουβλάκι. Πόσα καταναλώσαμε δεν θα σας το πούμε γιατί θα ζηλέψετε. Χορέψαμε, τραγουδήσαμε, γνωριστήκαμε μεταξύ μας. Νύχτωσε κι ακόμη δεν θέλαμε να φύγουμε.

Τελικά αυτό το καλοκαίρι κάναμε πολλές εκδρομές. Όλοι όμως στο λεωφορείο της επιστροφής ζητήσαμε από τον παπα-Χρήστο πότε θα γίνει η επόμενη. Μας υποσχέθηκε πολύ σύντομα!


Ακολουθήστε την προσπάθεια μας στα κοινωνικά δίκτυα

http://www.facebook.com/gerontaspaisios.gr
http://twitter.com/paisios_gr
http://www.youtube.com/gerontaspaisiosGR
http://plus.google.com/+GerontaspaisiosGr/

Ηλεκτρονική επικοινωνία
[email protected]